Basın Açıklamaları

Bundan Tam 101 Yıl Önceydi.

Bundan tam 101 yıl önceydi.

Ülkenin başkenti işgal altında, mevcut sulta yönetimi kendi istikbali için işgal güçleriyle pazarlık halindedir. Ülkenin bağımsızlığı bu pazarlığın konusu değildir. Asıl önemli olan hanedanın geleceğidir. Sadece İstanbul değil ülkenin dört bir yanı işgal altındadır. Birilerinin bir an önce bir şeyler yapması gerekmektedir.

 

Bundan tam 101 yıl önceydi.

Yapılması gereken bir şeylerin ilk yapıldığı gündü. 19 Mayıs 1919. Bir vapur Samsun’a doğru yola çıkar. İçinde bir adam. Gözleri ufukta. Aklında tehlikeli düşünceler. “özgürlük” mesela… Bir de bağımsızlık en önemlisi. Gemi Samsun’a yanaşır ve sonrası malum. Kan, ter, gözyaşı….ve özgürlük.

 

Gemideki adam. Mustafa Kemal Atatürk, bu yolculuğun başladığı tarihi, yani 19 Mayıs’ı “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak ilan etti. Çünkü limandan aldığı demir, gençlik için özgürlük, bağımsızlık, aydınlık yarınlar demekti. Bu düşünceler üzerinde temellendirilen cumhuriyet fikri, gençlik için ve dolayısıyla gelecek için çağı yakalamak, evrensel  ilkelerle uyum içerisinde olmak, bilimsel eğitimin ışığında evrilmek demekti.

Bundan tam 101 yıl önceydi.

Bir yolculuk başlamıştı. Fakat gelin görün ki bugün o geminin rotasıyla oynanmış,  dümeni yanlış yöne kırılmış,  varması gereken kıyılardan çok uzaklara, karanlık sulara yönlendirilmiştir. Ve de üstelik “hepimiz aynı gemideyiz.”

Bugünün kendisine bayram ilan edildiği gençlik ise umutsuz, yönsüz ve geleceksiz bırakılmıştır.

 

Bundan tam 101 yıl önceydi.

Kendisine özgürlük, aydınlık ve barış vaat edilen bir gençlik vardı. O gençlik bugün kindar, şovenist ve derin bir karanlığın sularında yaşam mücadelesi vermektedir.

 

Ülkenin içerisinde bulunduğu kutuplaşmış, tekinsiz atmosferden en çok etkilenen kesim de ne yazık ki bu gençliktir. Kullanılan tehlikeli politik dil, okullarda verilen ayrıştırıcı eğitim, bir dinamit olarak toplumun içinde hayalet gibi gezmektedir.

 

Ama biz unutmadık.

 

Bundan tam 101 yıl önceydi.

Gençler için bir umut adımı atılmıştı. Bayram demekti bu adım gençlik için. Bayram demektir. Bayram olacaktır bu adım gençlik için. Dümen karanlık sulara kırılmış olabilir; fakat hiçbir yanlış sonsuza dek sürmez. Ve doğruların er veya geç ortaya çıkmak gibi “kötü bir huyu” vardır.

 

Selahattin DÜZGÜN

Çanakkale Eğitim-Sen  Eğitim Sekreteri